+6010-241 4050 | info@lunatots.com
Tips Memilih Pam Susu (Breastpump) yang Baik
Breast pump and bottles on office desk- wellroundedny.com

Tips Memilih Pam Susu (Breastpump) yang Baik

Tips Memilih Pam Susu (Breastpump) yang Baik

Ramai ibu muda terutamanya tertanya-tanya tips memilih pam susu (breastpump) yang baik. Bersama ini saya kongsikan perkara yang perlu dipertimbangkan oleh ibu-ibu untuk memilih pam susu yang dimahukan.

Tips Memilih Pam Susu (Breastpump)
Breast pump and bottles on office desk- wellroundedny.com

Tips Memilih Pam Susu (Breastpump) yang Pertama : Beli Pam Susu dari yang Pakar

Banyak tempat menjual pam susu. Namun selain dari membeli pam susu, kita juga memerlukan kaunseling tentang cara penggunaan yang betul dan juga teknik penyusuan susu ibu.

 

Lunatots bersama ibu menyusu sejak 2008 dan sering menjadi rujukan yang membantu sebarang masalah yang ibu menyusu hadapi.

Selain daripada itu, Lunatots menyediakan rangkaian pam susu yang dapat membantu ibu bekerja menunaikan tugas sebagai ibu menyusu dan juga menjalankan tanggungjawab semasa bekerja.

Tips Memilih Pam Susu

“Teman ibu menyusu yang bekerja” adalah matlamat kami di Lunatots.

Terus layari  Facebook Lunatots untuk menyertai sebahagian daripada komuniti ibu menyusu ya. 

Sehingga hari ini FB Lunatots sudah disertai hampir 72,000 ibu menyusu diseluruh Malaysia.

Penting untuk ibu menyusu mendapatkan pam susu dari mereka yang dapat memberikan kaunseling dan khidmat nasihat selepas mendapatkan pam susu  tersebut kerana maklumlah, pam susu ialah sesuatu yang sangat penting untuk ibu.

Tips Kedua : Pilih Pam yang Heavy Duty

Kenapa kena pilih pam yang “heavy duty”?
Kerana ibu mengepam akan menggunakan pam itu sejak babynya lahir sehingga umurnya 2 tahun.
Anggaran hari ialah 730 hari iaitu 2 tahun (2 x 365 hari).

Oleh kerana ibu mengepam 3 kali sehari, ibu akan menggunakan pam susu tersebut sebanyak 2,190 kali!

Katalah tolak hujung minggu (20%) dari penggunaan sepanjang tahun maka ibu menggunakan pam tersebut sebanyak 1,752 kali!

Masih satu amaun yang besar. Jadi ibu kena pakai pam yang heavy duty.
Sukar untuk menyatakan jenis pam yang bagaimana kerana pam berbeza-beza mengikut keluaran pembekal tetapi harganya dianggarkan RM600 ke atas.
(Ia boleh jadi betul atau boleh jadi tidak mengikut waktu artikel ini dibaca oleh pembaca namun sebaiknya pembaca merujuk kepada tim Lunatots untuk kepastian)

Antara pam yang dicadangkan ialah Pam Susu Cimilre.
Klik untuk menghubungi terus tim Lunatots untuk mendapatkan pam susu CimilreWhatsApp Lunatots
Breastpump Lunatots Cimilre

Tips Ketiga : Pilih Pam Susu yang Boleh Handsfree

Ini antara requirement ataupun apa yang dimahukan oleh seorang ibu yang bekerjaya.
Kalau boleh sambil buat kerja tu sambil tu boleh mengepam.
Siapkan kerja dan sekaligus mengosongkan payudara selang 3 jam di pejabat.

“Lajuuuuu aje rasanya susu mengalir” kata seorang ibu yang mendapatkan pam susu dari Lunatots.

Ibu nak tahu tak, kalau guna pam yang bagus, memang letdown refleks ibu senang aje berfungsi dan mengeluarkan susu.
Baca mengenai letdown refleks disini.

Pam Cimilre Lunatots

Untung sangat beli pam dari Lunatots ni. Dapat handsfree kit macam ni ha…
Tak payah susah payah pegang semasa mengepam.
Letak aje dalam nursing bra, dan biarkan pam mengepam.

Susu terus masuk ke botol.
Jimat masa dan lebih hygiene. Tak perlu tuang-tuang masuk botol yang asing.
Pam Handsfree
Tips Memilih Pam Susu yang Keempat : Pilih yang Senyap

Ini bagaikan satu mantera (macam zikir) yang sering kami ulang ulang beritahu ibu menyusu.
Ibu menyusu dan bekerja ada rutin yang saaaaangat padat.

Tengok senyuman Kaunselor Susu Ibu, Puan Zatiha Nani sambil membantu ibu menyusu di telefon sambil mengepam.
Mudah kan?

 

Kawan kawan yang lalu lalang (jika ada kaum Adam pun mereka tak perasan kita buat apa sebab sunyi yakmat).
Breastpump tu sengaja dikeluarkan sebab nak ambil gambar.
Biasanya kita sorok pam susu di bawah meja kerja ataupun dalam nursing cover.

 

Pam Susu Lunatots Mudah

 

Ini apa kata ibu yang mendapatkan pam Cimilre ini dengan kami.

Pam susu pun antara faktor yang penting dalam menghasilkan susu yang banyak.

Baca disini cara untuk tambahkan susu ibu.

Pam yang senyapTips Kelima : Pilih Pam yang Rechargeable

Macam handphone yang kita pam malam, dan siangnya boleh digunakan dengan gembira.
Ha macamtulah pam susu kita.
10 tahun lepas, bukan mudah mendapatkan pam sedemikian rupa.

Hanya charge penuh kemudian ianya boleh digunakan selama lebih kurang 2 jam!

Memang membantu ibu menyusu dan bekerja!

Tapi sekarang Lunatots bersyukur ada pam yang memenuhi kriteria ibu menyusu dan bekerja iaitu Pam Cimilre.

Ringan, kecil dan mudah dibawa adalah ciri ciri wajib bagi sebuah pam.

Pam susu ini boleh didapati melalui link ini. Klik sahaja http://bit.ly/cimilrebpump

Cimilre Breastpump

Nak banyakkan susu ibu?

Dapatkan set The Milk Story Milk Booster yang sedang promosi di bit.ly/specialtms

“Rasanya sangat sedap..rasa berdenyut je penuh sokmo, boleh order lagi lepas ni” beritahu Puan Nora.

Sejak 2011 The Milk Story menemani perjalanan penyusuan susu ibu ibu-ibu di Malaysia.

tambahkan susu ibu

 

 

Leave a Reply

Close Menu
×
×

Cart